søndag 21. november 2010

Jeg savner ham enda. Men jeg måtte. For barna.

Kjæresten min ligger på senga og flirer mens jeg kler av meg.
- Hva ler du av?
- Ikke bli sur nå, men det er bare at jeg kan se du har lagt på deg.

Joda, jeg hadde rett og slett en kjæreste som hadde for vane å putte foten i munnen og tygge på den. I dag kan jeg se tilbake på det og le av det. -Tilogmed savne det. Men å fortelle ei jente at hun har lagt på seg når hun har en recent history med spiseforstyrrelser er ikke det kuleste i verden.

Jeg glemmer ikke første gang jeg tok av meg BH-en. Jeg var 22 år gammel og hadde puppene til en 90 år gammel dame. De ble sånn etter at jeg ble tjukk av å ha sex, et levende vesen kom ut av meg og forlangte fri tilgang til de kvinnelige klumpene tjuefire timer i døgnet. Da han var ferdig med dem, var det ikke noe igjen annet enn strekkmerker og hud. Det fikk de kvinnelige fordelene mine til å se ut som skrukkete potetsekker - tomme for poteter. Nice.

Vi var vilt forelsket og vi hadde hatt sex et par ganger. - Men jeg hadde beholdt BH-en på. Denne gangen skulle jeg manne meg opp til å ta den av. Jeg stod på den ene siden av sengen og kledde av meg. Han stod naken på den andre siden, ivrig som en unge - nesten siklende og gleden over at jeg begynte å fikle med BH-stroppen lyste ut av øynene hans. Så falt plagget av, og gleden i Bigboy's øyne døde. Han sa ingenting, men det blikket...det blikket glemmer jeg aldri.

Også var det den gangen jeg satt på sengen naken. Jeg var veldig tynn den gangen og når jeg er litt for tynn, da ser man at jeg har fått barn. Jeg hadde litt ekstra hud på magen som bare syntes når jeg bøyde meg eller satt.
- Hva er det?
- Hud. Den kan bli sånn etter at huden blir strukket i forbinnelse med graviditet.
- Åja. Hvordan blir du kvitt det?

Og den gangen jeg lå med ryggen til ham i sengen. Vi hadde lagt oss for å sove for en gangs skyld. Plutselig kjenner jeg at han klår meg på ryggen. Fomler og styrer på. Jeg aner ikke hva han driver med og til slutt må jeg jo bare spørre.
- Hva er det egentlig du driver med?
- Hva? Ligger du med ryggen til? Jeg trodde du lå andre veien. Jeg lette etter puppene dine!
Akkurat...jeg visste jeg hadde små pupper...men hallo!

Det var ikke få ganger han tråkket i salaten med begge bena. Ikke bare til meg, men overfor andre også. Det var en del av sjarmen hans. Han var herlig uperfekt, og dermed var han lett å like og lett å være sammen med. Jeg ble helt trygg på ham. Jeg visste at når han sa noe som kunne tolkes på en dårlig måte, så var det bare han som uttrykte seg på feil måte igjen. Han mente aldri noe vondt med det.

Sjarm som han var, var han også en flørt. Han flørtet med alle. Han flørtet med flaggstenger og gjerder om de stod for nære. Jeg vet ikke hvor ofte jeg fikk "advarsler" fra venninner og bekjente om at han flørtet vilt og hemningsløst med ei anna bertelure. Jeg bare lo. Selvsagt flørtet han. Det var sånn han var. Kåt var han også. Kronisk. Så han flørtet ikke, bare. Han klådde også om han fikk mulighet. Jeg brydde meg ikke noe om det. Jeg synes det var hyggelig! Jeg visste så godt at det var meg han elsket. Det var meg han kom hjem til hver kveld. Han digget kroppen min. Ti kilo opp eller ned. Pupper eller ikke pupper. Han tente på meg og han skjulte det ikke.

Jeg har aldri noensinne vært så trygg på noen som jeg var på ham. Likevel var forholdet vårt dysfunksjonelt. Å være sammen med ham, var som å være fanget i en endeløs berg-og-dal-bane. Alle følelser var ekstreme, intense og lidenskapelige. Når vi hadde det bra....når vi hadde det BRA...da var det ingenting som kunne konkurrere med vårt forhold. Det var så fantastisk. Euforisk, nesten. Vi lo masse selv om vi likegodt kunne diskutere alvorlige ting på en alvorlig måte. Vi nøt hverandre. Seksuelt, ja, men også mentalt og "åndelig" om jeg får si det så svevende. Når vi hadde det bra, da var verden perfekt. Heldivis var det som oftest slik.

Men når vi hadde problemer, da var det virkelig mørkt. Det var den gutten som fikk meg til å oppdage at jeg er istand til å drepe om jeg blir stilt nok opp i et hjørne. Jeg har selvsagt ikke drept noen noengang, men den rasende, desperate, fortvilede følelsen er ikke til å ta feil av. Jeg slo han bevisstløs en gang. Med ett slag. Jeg pisket han en annen gang, med remmen på håndvesken som han hadde revet ut av hånden på meg slik at jeg var redd for å bli låst ute (mens barna sov inne) uten nøkkel og mobiltelefon. Dyttet han veggimellom andre ganger. Stod og hoppet av frustrasjon og fortvilelse stadig vekk. Jeg har løpt fra ham og gjemt meg flere ganger. En gang løp han etter meg. Naken. Jeg gjemte meg nær veien og så lysene på bilden passere fram og tilbake for å se etter meg. Han har slått meg. Han har holdt meg oppetter veggen etter halsen, mens føttene mine dinglet over gulvet. Han har kastet møbler på meg. Bøker. Vi sloss. Vi gråt. Jeg skrek og hylte og slo. Han brølte, kastet ting på meg eller stengte meg borte fra ungene mine.

Han visste bare ikke når han skulle gi seg. Når det var på høy tid å avslutte en diskusjon. Diskusjoner ble til krangler. Krangler ble til slosskamper. Han gnagde og gnagde på samme setningen, samme påstand, samme spørsmål helt til det klikket for meg. Han greide ikke la NOE ligge, greide ikke la noe gå, greide ikke legge noe bak seg. Jeg tryglet om å fortsette diskusjonen en annen gang, vi kom ingen vei. Diskusjonen var latterlig. Vi kranglet over bagateller! Ser du ikke at vi kranger over en brødskive? Jeg kan lage ny! Jeg mente ikke å spise opp din skive, men jeg trodde den var min. Jeg kan lage ny!

Etter to år var det nok. Jeg kunne ikke stå å se på at barna mine ble usikre rundt en mann som var snill mot dem, men brå og voldsom (ikke voldelig, bare for å påpeke det).  Jeg orket ikke den psykiske påkjenningen det er å være sånn i ytterkantene av følelsesregisteret sitt hele tiden. Jeg orket ikke all opp- og nedturene. Nedturene hadde begynt å komme oftere og oftere det siste halve året. Han hadde begynt å bryte meg ned psyksisk også. Ingen likte meg, fortalte han meg. Ikke engang familien min. Han fortalte meg at de snakket bak ryggen på meg. At de bare jattet med meg. At de fortalte ham at de egentlig ikke likte meg. Vennene mine likte meg ikke. Vennene hans likte meg ihvertfall ikke! (og jeg som trodde de virkelig hadde tatt meg inn i gjengen!) Det var bare jeg som trodde alle likte meg.

Jeg holdt på å bli gal. Jeg ble forvirret. Var det virkelig ingen som likte meg? Kunne jeg la være å tro ham? Jeg prøvde. Men tenk om det var sant!

Klokken var 04.13. Det var fredag. Barna sov i sengene sine. Jeg gikk rundt meg selv i stua og holdt meg for ørene mens tårene silte.
- Det er bare jeg som liker deg, Iris. Det er bare jeg som elsker deg. Jeg elsker deg sånn du er. Ingen andre liker å være sammen med deg. Bare jeg.
Han hadde holdt på siden klokken var 23. Jeg hatet meg selv for at jeg trodde ham. Jeg trodde ham! Ikke engang Afrodite likte meg, sa han. Min beste venninne. Min nærmeste søster.

Egentlig skulle vi lagt oss for lenge siden. Det var meningen vi skulle se en film, ha sex og sove. Men han hadde vært sliten og sovnet i sofaen mens jeg hadde min daglige treningsøkt på stuegulvet. Siden han sovnet, tok jeg sjansen på å trene en time lenge enn vanlig. Da han våknet ble han rasende. Jeg skulle jo vekket ham! Jeg skulle holdt meg til avtalen! EN TIME TRENING. Ikke to. Nå kom vi ikke til å rekke å se film, før det ble for sent! Han skjelte meg ut. Jeg ble sur. Vel, vi fikk gå å legge oss nå, da. Vi skulle ha sex. Jeg sa jeg ikke var i humør lenger. Hvem er i humør til sex etter en idiotisk skyllebøtte? Han ble enda mer sint. Jeg fikk bare se å PELLE MEG OPP PÅ SOVEROMMET! Vi skulle ha det koselig. Vi skulle ha sex. Jeg hadde nektet. Nå var klokken over 4 på natten. Jeg hadde allerede dyttet han over en stol. Jeg var hoven i ansiktet etter at han hadde kastet en tykk bok i ansiktet på meg. Nå gikk jeg bare rundt meg selv og gråt. Var det virkelig slik at ingen likte meg? Bare ham? Hva var galt med meg? Var jeg gal? Hvordan kunne jeg tro alle likte meg hvis ingen gjorde det? Levde jeg i en fantasiverden? Hva slags mor var jeg da? Kanskje barna mine hadde det vondt med meg som mamma? Det svimlet for meg. Øynene hans boret seg i meg. Intense. Han elsket meg, sa han. Bare han.

Jeg tok opp telefonen. Turde jeg ringe Afrodite? Jeg bare måtte høre det. Høre sannheten om at hun ikke likte meg. Men ville hun si meg sannheten. Kanskje ville hun bare jatte med, og egentlig være forbannet på at jeg vekket henne midt på natten uten grunn?

Jeg ringte. Jeg trakk pusten og ringte. Jeg holdt pusten mens tårene rant og jeg hørte summetonen lage ekko i hodet mitt. Jeg var så trøtt. Jeg var bare så uendelig trøtt! Intense øyne. Han elsket meg, sa han. Afrodite ville bare jatte med meg, sa han. Bare han virkelig elsket meg.

En søvndrukken og litt skremt stemme dukket opp i telefonen.
- Hallo? Iris? Klokka er 4! Går det bra? Har det skjedd noe?

- Er det sant at du ikke liker meg. Vær så snill og vær ærlig. Er det sant? Er jeg fæl? Han sier at du har fortalt han at du egentlig ikke liker meg. Vær så snill....bare fortell meg det. Jeg trenger å høre det. Jeg blir gal!

- Det er ikke sant! Du må komme deg vekk! Jeg kommer å henter deg og unga NÅ! Pakk sakene dine.

Fortumlet gjorde jeg som hun sa. Jeg pakket noen ting i en koffert. Han gikk etter meg. Han bad for seg nå. Skal du dra? Hvor skal du dra? Jeg mente det jo ikke alvorlig! Jeg elsker deg. Jeg mente bare at ingen elsker deg like mye som meg! Han gråt nå. Jeg skjønte at Afrodite hadde rett. Jeg kunne ikke bli.

Jeg vekket ungene. Jeg var lei for at jeg måtte vekke dem midt på natten. Men vi måtte dra. Nå. Før jeg ble så gal at jeg mistet evnen til å være meg. Til å være mor. Små forvirrede øyne så på meg. Men de gjorde som jeg sa. Afrodite kom. Hun hadde snakket med mamma. Midt på natten. Jeg kunne bo der til jeg fant noe annet. Jeg snakket med ungene. Jeg sa vi var nødt til å flytte veldig fort. Jeg var lei for det. Men vi kunne ikke bo sammen med ham lenger. De nikket stille. Øynene deres forsto mer enn jeg likte.

Han gråt. Ikke dra fra meg! Jeg elsker dere. Ikke gjør det! Jeg stålsatte meg, gikk ut i kulda og satte barna i bilen til Afrodite. Hun smilte til meg.
- Du er modig nå.
- Takk. For barna.
- For barna.

Vi fortsatte å ha kontakt. Det var vanskelig å la være. Men jeg var kald. Jeg hadde dratt ungene ut av sengene sine midt på natten. Jeg måtte stå for det jeg hadde gjort. Han gråt. Han tryglet. Han hjalp meg. Gjorde tjenester for meg. Han var sitt snilleste jeg. Det var vanskelig å være kald. Men jeg måtte.
- Mamma, vi skal ikke bo hos ham noe mer?
- Nei
- Dere skal ikke være kjærester mer?
- Nei, vennen min.
- Bra

Jeg måtte. For ungene mine.

To måneder etterpå tok han livet sitt. Han hang seg. Jeg visste det var rettet mot meg. Vi hadde kranglet kvelden før. Jeg var kald mot ham. Jeg avviste hans kjærlighetstilnærmelser. Han ringte og ringte. Han sendte masse meldinger. Til slutt slo jeg av telefonen. Jeg tenkte at; nei, jeg kan snakker mer med han i morgen. Jeg kommer ingen vei nå. Han må vente til i morgen.

Tidlig neste morgen blir jeg vekket av at mamma vekker meg forsiktig. Hun gråter.
- Han er død. Han hang seg i natt.
Hun var glad i ham hun også. Alle likte han. Han var en herlig uperfekt fyr som var lett å bli glad i. Masse sjarm. Et godt hjerte. Men han var ustabil.

Noe brast i meg den dagen. Jeg visste det var på grunn av meg. Jeg skrudde av telefonen. Jeg hadde kranglet med ham. Jeg hadde avvist ham. Igjen. Slik jeg hadde avvist ham 100 ganger de siste to månedene.

Men jeg visste at det ikke var min skyld. Han var ustabil.

Jeg savner ham enda. Jeg savner lidenskapen. Jeg savner sexen. Det var fyrverkeri hver gang! Jeg savner alt det gode. Men jeg vet jeg gjorde det rette. Jeg måtte. For barna.

17 kommentarer:

 1. En helt utrolig historie. Jeg er kjempeglad du kom deg unna, selv om ting endte slik se gjorde kan man ikke leve sånn

  SvarSlett
 2. Dette var sterkt. Ønsker deg det beste!!

  SvarSlett
 3. Lidenskapelig. Forhåpentligvis vet han hvorfor du dro, var han like glad i barna som deg, vet han det. Så på, du gjorde det rette! Han har det sikkert bedre nå, er sitt snille jeg.

  SvarSlett
 4. En utrolig sterk historie som virkelig satte en støkk i meg. Du er sterk. Sterkere enn di fleste.

  SvarSlett
 5. Utruli sterk historie. Kjenner meg så godt igjen i det du skriver, bare det at det ikke var unger med i bildet, å han fikk hjelp før han fikk tatt livet av seg, politiet fant han når han skulle gjøre det. Men redselen, frykten, lidenskapen, sexen, alt.

  SvarSlett
 6. Utrolig sterk historie! Takk for at du delte den!

  SvarSlett
 7. Du gjorde det rette, han hadde ødelagt deg og ungene hvis du hadde blitt. Desverre er det slik at den som er igjen etter et selvmord som regel føler skyldfølelse. Men du gjorde det rette, det et svakt menneske kanskje ikke hadde klart å gjøre. Vær stolt av deg selv, du er den beste mammaen og du gjorde deg for deg og ungene dine. Takk for at du delte denne sterke historien!

  SvarSlett
 8. Ett utrolig sterkt innlegg, tårene var ikke langt unna. Godt du kom deg unna, jeg vet hvordan det er i et slikt forhold og det er noe jeg ikke unner min værste fiende.
  Jeg selv flyttet hjem og så fant ut noen uker etterpå. Da jeg fortalte han det skulle han ta livet sitt hvis jeg ikke tok abort. Jeg er glad det ble over telefon, for hadde jeg vært i samme rom som han vet jeg ikke hva som hadde skjedd. Men jeg vet det hadde ikke vært positivt, og jeg har lovet meg selv at han skal aldri få sjansen til å tvinne meg rundt lillefingeren igjen. Han er syk i tillegg og jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har tenkt tanken om enn hvis han ikke overlever, men jeg vet at hva jeg gjorde var riktig og jeg kuttet kontakt med han der og da. Den var borte i over 1 år.

  Noen ganger må man hva man må og du gjorde et tøft valg, men du klarte det.
  Ønsker deg et godt liv med dine barn :)

  SvarSlett
 9. At jeg var gravid* La merke til at selve ordet forsvant :)

  SvarSlett
 10. Jeg mangler ord. Fantastisk skrevet, Iris. Du gjorde det rette. Det kan du sikkert se på barna dine i dag (har jeg fått inntrykk av).

  Klem

  SvarSlett
 11. Anonym 21.20: Nei, man kan ikke leve sånn. Jeg angrer ikke på at jeg dro. Men jeg skulle virkelig ønske noen var der for ham den natten vi kranglet og han hang seg. :-/ Han må ha følt seg uendelig alene.

  Anonym 21.59: Tusen takk. Det er fantastisk å vite at folk jeg ikke kjenner ønsker meg det beste. Det betyr mer enn du tror!

  Anonym 23.50: Jeg tror ikke han så seg selv slik. Det var et stort problem for ham! Han hadde noe korte sosiale antenner, men han var intelligent nok til å vite at det var ham det var noe galt med! Kan du tenke deg frustrasjonen; å vite at det er noe med meg...men jeg skjønner ikke hva!

  mammawesterheim: Det som ikke dreper deg gjør deg strerkere...men hvor bra er det å bli pansersterk?

  Anonym 14.46: Virker som du kom deg ut av forholdet du også? Det er fantastisk og grusomt når det står på. -Og faren er at alle "trygge og stabile" forhold senere kan oppfattes som kjedelige!

  Tjukkebollafeita: (huff, for et navn!) Det er faktisk litt terapi å kunne skrive det her...her som ingen vet hvem jeg er! :-)

  Hilde: Det er ikke akkurat skyldfølelse jeg sitter med...mer et ønske om at jeg kunne være den som reddet ham, hjalp ham. Men inget menneske kan ta på seg en slik oppgave i lengden. Bare personen selv kan redde seg selv.

  S.G: Jeg er veldig veldig glad jeg ikke ble gravid med ham. Han øsnket seg barn med meg, så han hadde nok blitt innmari glad. -Men jeg skjønte tidlig at han ikke var klar for å bli pappa. Likevel var han en god far for ungene jeg hadde fra før, og ønsket å adoptere dem! (Noe som var urealistisk, ettersom de har en absolutt kapabel far fra før!)

  Sailor Cherry: Ja, barna er trygge og vokser seg til å bli herlige mennesker. -Men ingen av oss har fått bearbeidet inntrykkene fra den gang. Ikke dødsfallet heller. Det fantes ikke noe kriseteam, så jeg måtte takle det alene. Hvor lett er det å fortelle to barn at han de husker som sin far er borte? Hvor mye skal man fortelle? Hvor mye skal man gråte mens de ser på? Hvor sterk skal man være? Hva tenker de? Hva slags mentale "skader" har de fått av de to årene og selvmordet som fulgte? Jeg aner ikke omfanget...men jeg vet at ikke alt er bra! Det er en forferdelig maktesløs følelse å bevitne. -Og ikke minst vite at ingen andre skjønner hvor deres "merkelige adferd" til tider...hvor det kommer fra! -Bare jeg!

  SvarSlett
 12. Takk for at du delte, ønske dæ alt godt. Du e kjempeflink å skrive. Han har det sikkert bedre no.

  Nina

  SvarSlett
 13. Jeg aner ikke omfanget av følelser og spørsmål du sitter igjen med... Som kanskje aldri vil bli besvart? Det eneste jeg kan skjønne er at du må være en sterk person - fordi du måtte, men likevel; Det er ikke alle som takler det like godt.

  SvarSlett
 14. Anonym 14.46: Virker som du kom deg ut av forholdet du også? Det er fantastisk og grusomt når det står på. -Og faren er at alle "trygge og stabile" forhold senere kan oppfattes som kjedelige!

  Ja, kom mæ heldivis ut av d før d va førr seint. :) Ja, d e d. Helt fantastisk, så vanvitti mye lidnskap, på godt å ont. Så sterke følelsa.. Va grusomt å, helt førrfærdeli, men dær å da tænkte æ at alt d positive gjor opp førr d. Men d gjør d jo ikkje. Man sitt ijænn me mer negativ i ætterti, minna av slag, av onde ord, tåra, sællmordstrusla.. Ja, e skummelt. Har mærka d sjøl, alt blir så kjedeli i forhold. Pærfækte kjærestn må være sånn som han va, minus d negative. ;) Har hatt ett par "kjedelie" ætter d, no har æ funne en som egentli e likedan som han drittsekken, bare d at han slår iallefall ikkje. Men ikkje værdns bæste han heller, men heldivis en fantastisk stepappa t sønn min. Ska ikkje være greit å være jenta. ;)

  SvarSlett
 15. Du er utrolig sterk. Og at du visste med deg selv at det var han, og ikke deg det var noe galt med sier mer enn tusen ord. Stå på, for det kan bare gå oppover.
  > Gleder meg til å høre mer i fra deg. Er fast leser.

  SvarSlett
 16. Sterk historie! Liker bloggen din :-)

  SvarSlett
 17. Anonym 23. nov(nina): Tusen takk :-) Det er en god følelse å vite at det jeg har opplevd treffer noen!

  Stjernerakett: Vel, hadde jeg latt det gå lenge nok hadde jeg sikkert blitt overbevist om at det var meg det var noe galt med ;-)

  Caroline: Så rart å høre at folk sier det er en sterk historie. Når man er midt oppe i det, og det er en del av ens liv, så tenker man ikke på det på den måten! :-)

  SvarSlett